Ik ben Marleny Hendriks. Ongeveer 25 jaar geleden geleden kwam ik bij een Chinese acupuncturiste. Door slechts 2 naaldenprikken, kon ik midden in een hooikoortsaanval weer diep ademhalen. Daar is mijn interesse voor de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) gelegd.
Naast mijn werk bij Bureau Jeugdzorg ben ik eerst de opleiding shiatsumasseur en vervolgens shiatsutherapeut gaan volgen bij de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai. Ik kan direct aan de klacht/de pijn werken, maar vaak is dit de uiting van een symptoom. Nog boeiender vind ik de zoektocht naar de oorzaak en de bijbehorende behandeling. Als therapeut werk ik vanuit passie en enthousiasme en in mijn aanraking gaan kennis en intuïtie samen. Het is een aanraking vanuit “de Hara” zoals de Japanners zeggen. Hierdoor heeft deze een diep effect.
Uit eigen ervaring weet ik hoe helend shiatsu kan zijn; tijdens mijn examenperiode is een dierbaar familielid overleden. Een shiatsubehandeling zorgde ik ervoor dat ik de focus bij mezelf kon houden, zodat ik ruimte had voor het verdriet en het afscheid én me goed kon concentreren tijdens mijn examen.
Balans tussen gezondheid en manier van leven
Onze westerse samenleving is druk en gehaast en doet een sterk appèl op het doen. Het zijn raakt onderbelicht, waardoor disbalans kan ontstaan. Daarom maak ik tijd voor dingen die mij energie geven. Soms ga ik mee in de hectiek en dat is prima zolang ik me er goed bij voel en geen klachten heb. Het is elke keer een bewuste keuze: “ wat heb ik nodig om in balans te blijven”.
Shiatsu is gebaseerd op balans maken. Tussen veel en weinig, hard en zacht, yin en yang. Shiatsu zoekt een balans tussen doen en zijn. De behandelingen maken mensen bewust van de relatie tussen hun gezondheid en hun manier van leven. Ik vind dit boeiend en als mensen ervoor open staan kunnen ze bij mij ook terecht voor adviezen die hun gezondheid ten goede komen.