Stress vermindering door DIY shiatsu

Voel je je gestresst en opgejaagd ? Wist je dat daardoor je immuunsysteem minder goed werkt en je vatbaarder wordt voor ziektes. En dat willen nu juist niet in deze tijd. Deze drukpunten hebben een directe invloed op je zenuwstelsel en je gemoedstoestand. Een goede reden om hiermee aan de slag te gaan en je stress level zo te verminderen.

Opgejaagd, te druk? Je bent echt niet de enige. In het gewone leven, is stress al voor velen een bekend verschijnsel. Maar nu is daar voor sommigen een schepje bovenop gedaan. Sinds de verlenging van het thuiswerken, word ik regelmatig ge appt of gebeld door cliënten. Ze hebben te maken met relatie-uitdagingen, gezinsdynamiek, thuiswerkperikelen en persoonlijke processen. Ze voelen zich eenzaam, zitten vooral in hun hoofd en piekeren. En zoals, je misschien hebt gemerkt, kan dit je gezondheid beïnvloeden.

Je “aan”knop staat vol aan

Hormonen zorgen voor een verhoogde hartslag, snelle ademhaling en gespannen spieren. Hierdoor komt ons zenuwstelsel in een staat van “vechten of vluchten.” Alsof je “aan” knop maximaal open staat en die maar moeizaam daalt naar een lager niveau. Dit is het niveau waarbij je kan ontspannen. Dit kan een rusteloos gevoel geven. Als je voldoende tijd neemt om te herstellen, is er niets aan de hand.

Maar wat als je onvoldoende hersteltijd neemt, als de stressfactoren blijven en/of jijzelf niet veranderd? Dan blijft je cortisolproductie hoog en dat maakt je immuunsysteem kwetsbaar. Dan ligt de focus op overleven in plaats van op gezond blijven. Je weerstand wordt lager. Het gevolg is dat je lichaam minder goed wordt beschermd tegen allerlei ziekteverwekkers en op den duur pakt dat negatief uit voor je weerstand en gezondheid.

Stressmanagement

Daarom is het belangrijk om je “stressmanagement” eens onder de loep te nemen. Oftewel oplaadmomenten te creëren voor jezelf. Welke zijn dat voor jou? Kom je daar voldoende aan toe? Ik denk dan aan
• Lichaamsbeweging: blokje om, trap lopen, sporten etc.
• In bad
• Muziek maken, luisteren
• Een boek lezen,
• Yoga of mediteren
• Voldoende slaap

En probeer deze acupressuur / DIY shiatsu in je routine op te nemen. Acupressuur is een helende techniek gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskundepraktijk, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke acupunctuurpunten op het lichaam. Dat zijn de punten en lijnen die ik behandel bij je shiatsubehandeling of Japanse acupunctuur. Studies hebben aangetoond dat het indrukken van deze punten stress effectief kan verminderen. Bij regelmatige massage zijn de gezondheidsvoordelen nog groter. Alle reden dus om in deze lastige tijden, zelf aan de slag te gaan met massage.

Eventjes snel deze puntjes drukken heeft weinig zin. Dit gaat ook over lief zijn voor jezelf. Dus maak ook de tijd om dit te gaan doen. Ga er lekker voor zitten, zorg dat je in een warme kamer bent. Kies een ontspannend muziekje uit. Kortom doe wat goed is voor jou.

DIY shiatsu tegen stress

1. Ga zitten of liggen met je ogen gesloten. En volg je ademhaling. Een keer of 10. Je hoeft er niets aan te veranderen, merk op waar je ademhaling zit. Hoog in je borst, boven of onder je navel. Verander er niets aan. Je ademhaling is goed zoals deze nu is.
2. Dan wrijf je een paar keer flink met je handpalmen tegen elkaar, zodat het lekker warm wordt tussen je handen.
3. Ontspan je handen en je vingers tijdens het masseren. Idealiter oefen je stevige, maar comfortabele druk uit op het punt. Gedurende 60 seconden. Terwijl je diep in en uit blijft ademen en jezelf ontspant. Gebruik bij het masseren van de acupunctuurpunten de toppen van je vingers of je duim.

Eerste drukpunt: angst, slecht slapen

We beginnen met het eerste acupunctuurpunt: Yintang
Yin Tang kan je zien als de aan/uit knop waar ik het eerder over had. En is een van mijn favoriete punten. Het wordt gebruikt om een overactieve geest te kalmeren. Dit punt helpt bij onrust, slapeloosheid en angst.
Waar: op het voorhoofd tussen de 2 wenkbrauwen.

Het tweede punt: bij angst en frustratie

En het tweede punt is The Inner Gate / Nei Gang of Hartbeschermer 6.
Dit is een krachtig punt op de Hartbeschermer Meridiaan en heeft diepgaande invloed op emoties. Het Chinese karakter ‘Nei’ betekent in/binnen. Door stimulatie van dit punt kan je je opnieuw verbinden met je innerlijke wereld. Je kan weer openstellen vanuit vertrouwen. Dus een goed punt om angst of frustratie te behandelen. Fysiek beïnvloedt het borstgebied: stimulering van het longgebied. Het is ook fantastisch voor de behandeling van misselijkheid (vooral tijdens zwangerschap)en bij onregelmatige of pijnlijke menstruaties.
Waar: op de onderarm. Draai je hand open (=handpalm omhoog). Vanaf je polsplooi, ongeveer 3 vingers breed omhoog. Het punt zit tussen de twee pezen die vanaf de pols beginnen en door het midden van de onderarm lopen. Gebruik je duim. Het punt zit op beide armen.

Derde drukpunt: bij overmatige zorgen

Het derde is the Gateway of Spirit of Shen Men of Hart 7.
Dit is een punt op de Hartmeridiaan. Het heeft een zacht, maar krachtig effect bij mensen die last hebben van angst, hartkloppingen, overmatige zorgen en die een laag zelfbeeld hebben. Het bevordert een vreugdevolle kijk op het leven.
Waar: dit punt vind je in de polsplooi, aan de binnenkant van je arm. Aan de kant van je pink.

Deze punten zijn een mooi begin. De kracht zit ‘m in de (liefst dagelijkse) herhaling en de aandacht die je jezelf geeft. 

De serie: lief voor je lijf

Dit artikel is nummer 3 uit mijn serie: lief voor je lijf.

  • lief voor je lijf 1: is een krachtige oefening om binnen 5 minuten weer energiek aan het werk te kunnen. Het is een filmpje wat ik speciaal voor jou heb gemaakt. //www.youtube.com/watch?v=3EqRKWL0n3c
  • lief voor je lijf 2: de thuiswerker en het kookboek. En andere tips voor de thuiswerker. ook schouderoefeningen

DOE MEE met de ZOOM meeting voor minder stress en meer balans

Op 15 en 29 mei om 10.30 uur Zoomen met Marleny: gericht op het verminderen van stress en onrust. Met o.a meer drukpunten en een meditatie. Wil je meedoen: mail, bel of app me, dan stuur ik je een link en wachtwoord.

In mei zijn er geen kosten aan verbonden.

Wil je hierover op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief, volg me op facebookpagina Shiatsu Breda of app me.

Als je verdieping en individuele aandacht wilt: bel me om een afspraak te maken. Je kent me, dan weet je dat ik jou aan het denken en voelen ga zetten. Zodat jij je eigen antwoorden vindt.

Heb een mooie dag

en zorg goed voor jezelf en je geliefden.

Marleny

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *